dostlar,

Kedi beslemeye karar vermeden önce bilmeniz gerekenler

12:22:00 aylin 0 Comments







1-      Asla ortalıkta eşyalarınızı bırakmayın. Kediler  ruj, rimmel, parlatıcı ve bir sürü para harcayarak aldığınız makyaj ürünlerinizle oynama bayılırlar. Eee ne de olsa sahiplerinin zevklerine güvenirler.

   2-Instagrama harika nail-art’larınızla resim koymayı unutun. Bazen oyun oynarken yanlışlıkla cırmaklar, bazen patisi kayar cırmaklar, bazen size sinir oldukları için cırmaklarlar... Ama sonuç olarak cırmaklarlar , ellerinizin farklı farklı bölgelerinde cırmak izlerinin olabileceğini aklınızda tutun. Ne de olsa kediciklerin doğasında var bu. Bazı kişiler bunu önlemek için kedilerin tırnaklarını veterinere çıkarttırıyorlar. Eğer bunu yapıyorsanız sakın kendinize hayvan sever demeyin, kedi köpek falan beslemeyin!

3-      Kedi kedidir, yani isterse van kedisi olsun, isterse sokakta bulduğunuz tekir kedi olsun. Hepsi oynamayı sever, meraklıdır, bazen tembellik yapıp uyur... Yani illa cins kedi sahibi olmak zorunda değilsiniz, barınaklarda da bir sürü tatlı kedicik var. Eğer pet shop’tan alacaksanız da oradaki yavrularını ne şartlarda büyüttüklerine, ne şartlarda hayata geldiklerine bakın. İnsan dışı yöntemlerle kedi-köpek çoğaltan çiftliklerden mi geliyor yoksa gayet uygun düzgün bir işletme mi araştırın. Hayvanları eziyet ederek hayvan severlere ulaştıranlara daha fazla fırsat vermeyin.

4-      Kıyafetlerinizi ortalıkta bırakmayın, özellikle bunlar siyahsa. Büyük bir ihtimalle kediniz üzerine yatar, oynar , tüylerini size hatıra bırakır gider. En iyisi siz bu yapışkanlı tüy alma rulolarından alın, o an yoksa koli bandı da işinizi görür kıyafetinize yapıştırın çekin .

5-      Kediler atlamayı sever, evinizin dolaplarına, masalarınıza, sandayelerinize , yüksek olan neresi varsa her yere atlamaya çalışırlar. Yukarılara kırılacak çok fazla şey koymamaya özen gösterin, çünkü kırılırlar.



6-      Demiştik ya tırmalamayı severler diye. Bazen televizyon izlerken koltuğun arkasında hart hurt tırmalama sesi duyarsınız, bazen gözünüze baka baka halınızın üzerini tırmalararlar, yastıklarınızı, perdelerinizi, yani hep tırmalarlar. Bu onların hem stres atma biçimi hem de duygularını ifade etme biçimidir. En iyisi siz kedinize bir tırmalama tahtası alın, hatta kendiniz de yapabilirsiniz ve kedinizi tırmalama konusunda güzelce eğitin. Ama unutmayın ki kedilerin tırmalamaya ihtiyacı var o yüzden gerçekten ihmal etmeyin tırmalama tahtasını.




7-      Aşıları asla asla ihmal etmeyin, sadece kedinizin sağlığı için değil, sizin sağlığınız için de önemlidir. Kuduz aşısı, kist aşısı ( iç parazit) gibi gibi. Mesela bu iç parazit’in bulaştığı kıl aslında kadınlarda kist yapıyor. Kediniz aşılı olduğunda bu riski ortadan kaldırırsınız. Yani Veterinerinize danışın o size çok güzel açıklar.

8-      Kediler öyle sürekli oyuncak gibi yanınızda dolaştırıp kucağınızda seveceğiniz varlıklar değil. Özgür iradeleri vardır ve canları isteyince ya da sizi özleyince gelir sevdirirler, canları istemeyince de kafalarına göre takılmak isterler. Sessiz sakin kalmayı sever, camdan bakıp dışarıyı seyretmek ister ya da kendi kendine oyun oynamak iste. Yani öyle sürekli kucakta mıncıklayabilmek gibi planlarınız varsa, kedinizin çok bağımsız karakterinin deolabileceğini unutmayın. Eğer kesin olarak uysal ve mayışık bir kedi istiyorsanız barınaklarda yetişkin kediler var, karakterleri oturmuş ve belki de tam istediğiniz karaktere sahip kediler bulabilirsiniz.

9-      Kediler ortalamak 20 yıl yaşarlar, eğer minik arkadaşınıza iyi bakarsanız hayatınıza uzun süre eşlik edebilirler , başka bir deyişle, sıkılacaksanız almayın kedi mediçünkü evlerine çok bağlılar ve terk edildiklerinde onlar da köpekler gibi depresyona girerler. Hele bir de sokağa terk ederseniz zaten açlıktan ölürler bir süre sonra.

10-   Bir de az önce dediğim gibi evlerine çok bağlılar. Öyle sürekli taşıma çantasında orda burda gezmektense, evlerinde rahat rahat kalmayı tercih ederler. Eğer mümkünse siz bir kaç günlüğüne bir yerlere gittiğinizde anahtarınızı güvendiğiniz komşularınıza verin ve arada kedinize bakmalarını rica edin.

Kedilerle yaşamak çok zevkli bir şey, bazen oluyor kavga ediyoruz ciddi ciddi. Bazen sadece kedimi izlerken kahkalarıma engel olamıyorum çünkü o merakları hep onlara komik şeyler yaptırıyor. Bazen kedimi sıkıyorum ve benden kaçmak için yer arıyor, ama en güzel evde olamadığım zamanlar eve döndüğümde bana sırnaşıp hoşgeldin demesi... Hayvanlar oyuncak değildir, lütfen bilinçsizce evcil hayvan beslemeyin. Öğrenin araştırın kıl’a tüy’e tahamülünüz yoksa, kedi tuvaleti temizlemekten tiksinecekseniz, kırılan-yırtılan eşyalarla uğraşamayacaksanız ve kalkıp kedinize kızıp duracaksanız ikinize de hayat işkence olur.Tabii ki tüm kediler yırtar, tırmalar, yıkık döker demiyorum ama olabiliyor bunlar da.
Umarım bu yazımı sevmişsinizdir, sizin de düşüncelerinizi çok merak ediyorum J

You Might Also Like

0 yorum: