Gezi,

Pamukkale Gezisi

08:19:00 aylin 6 Comments


Resimden zaten bariz birşekilde nereyi gezdiğim anlaşılıyor değil mi ? Yinede anlayamayanlar için baştan söyleyeyim. Bu yazıda pamukkaleye nasıl gidilir, pamukkalede ne yapılır, hierapolis nedir, hierapolis hakkında kısa bir tarihceden, yani kısacası pamukkale gezintimizden bahsedeceğim.



Isparta ve Aydından sevgili arkadaşlarım gelince,  zeynep ile beraber misafirlerimizi gezdirmeye karar verdik. Eh Denizli denince de ilk akla gelen Pamukkale Değil midir? Peki Pamukkaleye nasıl gidilir? Pamukkaleye ulaşım çok kolaydır. Denizli otogarının alt katına inmelisiniz, şehir içi otobüsleri oradan kalkıyor. Karahayıt dolmuşunu bulmanız yeterlidir, yaz döneminde 10 dakikda da bir dolmuş gidiyor. Dolmuş ücreti otogardan Pamukkale’ye 3.5 tldir.
Dolmuş sizi 25 dakika sonra pamukkaleye yakın bir yerde bırakacaktır ve böyle bir yoldan 3 dakika kadar yürüdükten sonra pamukkalenin kapısına ulaşıyorsunuz. Müze kartınız var ise zaten kartla girebiliyorsunuz, yoksa da müze kart fiyatı 40 tl (Öğrenciye 20 Tl) ve bu kart size bir yıl boyunca tüm müzelere ücretsiz bir şekilde girmenizi sağlayacaktır. Ayrıca İşbankası Maximum Kartları da müze kartı niyetine kullanabilirsiniz, ben öyle yaptım ve maximum kartım bir ay boyunca müze kartı işlevi görecek .


Pamukkaleye girdiğiniz an başlıyorsunuz zaten yalın ayak yürümeye, bazen kaygan oluyor dikkat edin. Ama sular o kadar güzel hissettiriyor ki, ve yerlerin farklı bir masaj etkisi var resmen insana iyi hissettiriyor. Tabi baya uzun tepeye doğru tırmanmaya başlıyorsunuz adeta. Bikinili almanlardan, elinden fotoğraf makinesini düşürmeyen korelilere kadar, ve bizim gibi öylesine gezmeye gelmiş türkler gibi envai çeşit insana rastlayabilirsiniz ama herkes kendi aleminde zaten. Çok öğle saatlerinde gelmemenizi tavsiye ederim biz 3 gibi gittik ve 3 saat baya gezmemize yetti. Size başka bir tavsiyem de şapkanızı ve gözlüğünüzü unutmayın.


Arada travertenlerin içinde yüzmeye çalışan ufak çocuklar görebilirsiniz. Biz bu tatlı çocuğa denk geldik ve ailesinden izin alarak fotoğrafını çektim. Sanırım en çok bu ufaklık pamukkalenin tadını çıkarıyordu. 



Pamukkalede baya bir yürüdükten ve manzarasının büyüsünün altında kaldıktan sonra artık travertenlerin bittiği müzelerin ve antik kentin başladığı noktaya ulaşıyorsunuz.


Biraz ileride bu havuz var, bu havuza giriş için ayrıca 32 lira ödemeniz gerekiyor. İnsanlar neden çılgın gibi hava 40 dereceyken bu 36 derece sıcaklığındaki havuza girmek istiyor sizce? Çünkü havuzun suyu sıradan su değilmiş. Cildi güzelleştiren, yaraları iyileştirne  çok şifalı bir suda yüzüyor bu insanlar, kimisi de afroditin güzelleşmek için sürekli yüzdüğü havuz olduğundan bahsetmiştir.


Sıradaki durağımız ise insana “bunları nasıl yapmışlar ya” dedirten hierapolis antik kent. UNESCO dünya mirasları listesinde yer alan bu kent antik çağlardan günümüze ulaşan en çarpıcı merkezlerden biri olma özelliği taşıyor. Hala bazı yerlerde kazılar devam ediyor ve yeni yeni bulgular elde ediliyor. Kesin bilgiler olmamakla beraber bir frigya kenti olduğu düşünülen hierapolisin isminin de Berrgama'nın efsanevi kurucusu Telephos'un karısı Amazonlar kraliçesi Hiera dan geldiği sanılmaktadır. Deprem kuşağı üzerinde de olduğu için günümüze ancak bu şekilde gelebilmeyi başarmıştır bu kent. Bu şehrin çok farklı özellikleri var ama, yolcuların yıkanarak şehre girmeleri için şehrin dışına bir hamam kurulmuş ,ve ayrıca 9.500 kişi kapasiteli bir tiyatros vardır. İnsanın aklı almıyor aslında. 95.000 100.000 kişinin burada yaşadığı var sayılmaktadır.


Biz Pamukkalede ve Hierapoliste çok eğlendik. Müzeleri ayrı bir güzeldi, bizim gittiğimizde hava da çok güzel esiyordu o yüzen gezmesi rahat oldu. Aşağıdaki güney kapısından girince kuzey kapısından çıktık ve hemen yol kenarında yine dolmuş bekledik. 5 dk sürmedi beklememiz yani ulaşım hiç sıkıntı değil. Yalnız dikkat edin kuzey kapısından çıkınca dolmuş ücreti 4 tl oluyor çünkü gerçekten çok uzakmış fark etmeden baya yürümüşüz.


Pamukkaleye nasıl gidilir, pamukkalede ve hierapoliste nasıl gezilir, neler vardır bunlardan kısaca bahsetmek istedim size sadece, umarım kendinizin gezip görme fırsatınız olur. Biz gerçekten çok eğlendik!

You Might Also Like

6 yorum:

  1. Gerçekten bayağı bilgilendirici bir yazı olmuş eline sağlık teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık fotoğraflarinizaa bayildim özellikle koreli findiğa :)

    YanıtlaSil
  3. kesinlikle gidilip görülmesi gereken bi yer gezerken aşık olmuştum resmen :)

    YanıtlaSil
  4. ben bu falzelerde yüzmüş birisi olarak süper diyorum.. bu arada bende takipteyim artık .....

    YanıtlaSil
  5. Resimler çok güzel minik çocuğa bayıldım :)

    YanıtlaSil